Hôm nay lật trên mạng xem Cô Christine Ha , người đã đoạt giải nhất trong Master Chef show , cô ta chỉ cách xào bún gạo mà bấy lâu nay CN xào cứ bị overcook bún gạo hoài ,cô ấy viết trong cook book mà CN tạm dịch ra tiếng Việt là :
" Overcooking bún gạo sẽ ra 1 đống đổ nát. Những sợi như sợi chỉ đi từ bún mềm dẻo để mush sũng nước trong một vài giây. Christine Hà cô cho vào trong nước sôi khoaảg 10 giây trước khi ngay lập tức bỏ vào trong nước đá để ngăn chặn việc bị mềm nhũng . Bởi vì bún gạo xào có nghĩa là phải xào, bạn không cố gắng để nấu ăn lâu đủ để làm cho nó dịu dàng và ngon lành, chỉ đủ dài để làm mềm nó. Trong một ít dầu nóng trong chảo, mì sẽ trở nên dịu dàng và hoàn hảo trong khoảng 30 giây. "
Cách trụng bún gạo :
Mang một nồi lớn nước có chút muối đun sôi ở nhiệt độ cao. Chuẩn bị một bát lớn nước đá. Xả nước ngâm từ bún . Cho bún vào nước đun sôi và nấu khoảng 10 giây. Nhanh chóng vớt ra , sau đó bỏ chúng trong nước đá để nguội hoàn toàn. Để cho ráo nước .
Và cô ta nêm nếm rất là ngon , CN thích show này lắm cho nên theo dõi suốt mỗi tuần , thấy mấy ông giám khảo cứ khen cô ta nêm nếm rất ngon , mặc dầu sometime cô ấy làm mấy món Việt Nam có nêm nước mắm rặt ròi luôn , mấy ông giám khảo ăn thích lắm , nhất là gia vị nêm nếm rất đậm đà của cô ta , sau đây là recipe mà đài ABC news đăng lên 1 vài món của cô Christine Ha :
Recipe: Stir-Fry Noodles with Seared Scallops
From the chef's cookbook: Overcooking rice vermicelli ruins it. The threadlike strands go from pliable noodles to soggy mush in a matter of seconds. Christine Ha dips hers in boiling water for literally 10 seconds before instantly shocking them in ice water to stop the cooking. Because the rice vermicelli is meant to be stir-fried, you're not trying to cook it long enough to make it tender and toothsome, only long enough to soften it. In a little hot oil in the wok, the noodles will become tender and perfect in about 30 seconds.
Like a lot of Asian dishes, this one is all about prep. The actual cooking takes a matter of moments, but that's only once everything is completely ready to go and lined up next to the wok. It's also crucial not to overcook the scallops. Heat the saute pan to blazing hot--don't be afraid to turn up the heat to high. If you're timid, the scallops will steam and not brown.
Serves 4
Ingredients for the Noodles:
3 tablespoons fish sauce
3 tablespoons soy sauce
2 tablespoons chicken stock
1 tablespoon fresh lime juice
1 tablespoon mirin
1 1/2 teaspoons rice vinegar
1 1/2 tablespoons sugar
8 ounces dried rice vermicelli, soaked in cold water for 30 minutes
2 tablespoons canola oil
3 shallots, diced
1 tablespoon finely chopped garlic
1 tablespoon peeled, finely chopped fresh ginger
1 pound oyster mushrooms, halved if large
2 carrots, peeled and julienned
2 scallions, thinly sliced
Ingredients for the Scallops
16 large sea scallops
Kosher salt
2 tablespoons canola oil
2 tablespoons chili oil
Sprigs fresh cilantro
Instructions for Making the Noodles:
Whisk the fish sauce, soy sauce, chicken stock, lime juice, mirin, vinegar, and sugar in a small bowl until the sugar dissolves. Set aside.
Bring a large pot of salted water to a boil over high heat. Prepare a large bowl of ice water. Drain the soaking water from the vermicelli. Add the vermicelli to the boiling water and cook for just 10 seconds. Quickly drain the noodles, then place them in the ice water to cool completely. Drain well.
Heat a large heavy wok over medium-high heat. Add the canola oil, then stir in the shallots, garlic, and ginger. Cook until fragrant and the shallots begin to soften, about 1 minute. Add the mushrooms and carrots and stir-fry until they soften slightly, about 5 minutes. Stir in the vermicelli and the reserved sauce and stir-fry to coat, about 30 seconds. Stir in the scallions,
Instructions for Making the Scallops:
Season the scallops with salt. Heat a Large heavy saute pan over high heat. Add the canola and chili oils and swirl to coat the pan, then add the scallops and cook until dark brown, about 2 minutes per side.
To serve, divide the vermicelli among 4 wide bowls. Top with the scallops, garnish with the cilantro, and serve immediately.
http://abcnews.go.com/Nightline/blind-chef-christine-recipe-stir-fry-noodles-seared/story?id=17214051#.UFEZvqAoqOE
" Overcooking bún gạo sẽ ra 1 đống đổ nát. Những sợi như sợi chỉ đi từ bún mềm dẻo để mush sũng nước trong một vài giây. Christine Hà cô cho vào trong nước sôi khoaảg 10 giây trước khi ngay lập tức bỏ vào trong nước đá để ngăn chặn việc bị mềm nhũng . Bởi vì bún gạo xào có nghĩa là phải xào, bạn không cố gắng để nấu ăn lâu đủ để làm cho nó dịu dàng và ngon lành, chỉ đủ dài để làm mềm nó. Trong một ít dầu nóng trong chảo, mì sẽ trở nên dịu dàng và hoàn hảo trong khoảng 30 giây. "
Cách trụng bún gạo :
Mang một nồi lớn nước có chút muối đun sôi ở nhiệt độ cao. Chuẩn bị một bát lớn nước đá. Xả nước ngâm từ bún . Cho bún vào nước đun sôi và nấu khoảng 10 giây. Nhanh chóng vớt ra , sau đó bỏ chúng trong nước đá để nguội hoàn toàn. Để cho ráo nước .
Và cô ta nêm nếm rất là ngon , CN thích show này lắm cho nên theo dõi suốt mỗi tuần , thấy mấy ông giám khảo cứ khen cô ta nêm nếm rất ngon , mặc dầu sometime cô ấy làm mấy món Việt Nam có nêm nước mắm rặt ròi luôn , mấy ông giám khảo ăn thích lắm , nhất là gia vị nêm nếm rất đậm đà của cô ta , sau đây là recipe mà đài ABC news đăng lên 1 vài món của cô Christine Ha :
Recipe: Stir-Fry Noodles with Seared Scallops
From the chef's cookbook: Overcooking rice vermicelli ruins it. The threadlike strands go from pliable noodles to soggy mush in a matter of seconds. Christine Ha dips hers in boiling water for literally 10 seconds before instantly shocking them in ice water to stop the cooking. Because the rice vermicelli is meant to be stir-fried, you're not trying to cook it long enough to make it tender and toothsome, only long enough to soften it. In a little hot oil in the wok, the noodles will become tender and perfect in about 30 seconds.
Like a lot of Asian dishes, this one is all about prep. The actual cooking takes a matter of moments, but that's only once everything is completely ready to go and lined up next to the wok. It's also crucial not to overcook the scallops. Heat the saute pan to blazing hot--don't be afraid to turn up the heat to high. If you're timid, the scallops will steam and not brown.
Serves 4
Ingredients for the Noodles:
3 tablespoons fish sauce
3 tablespoons soy sauce
2 tablespoons chicken stock
1 tablespoon fresh lime juice
Blind Chef Is 'MasterChef' Winner Watch Video
1 1/2 teaspoons rice vinegar
1 1/2 tablespoons sugar
8 ounces dried rice vermicelli, soaked in cold water for 30 minutes
2 tablespoons canola oil
3 shallots, diced
1 tablespoon finely chopped garlic
1 tablespoon peeled, finely chopped fresh ginger
1 pound oyster mushrooms, halved if large
2 carrots, peeled and julienned
2 scallions, thinly sliced
Ingredients for the Scallops
16 large sea scallops
Kosher salt
2 tablespoons canola oil
2 tablespoons chili oil
Sprigs fresh cilantro
Instructions for Making the Noodles:
Whisk the fish sauce, soy sauce, chicken stock, lime juice, mirin, vinegar, and sugar in a small bowl until the sugar dissolves. Set aside.
Bring a large pot of salted water to a boil over high heat. Prepare a large bowl of ice water. Drain the soaking water from the vermicelli. Add the vermicelli to the boiling water and cook for just 10 seconds. Quickly drain the noodles, then place them in the ice water to cool completely. Drain well.
Heat a large heavy wok over medium-high heat. Add the canola oil, then stir in the shallots, garlic, and ginger. Cook until fragrant and the shallots begin to soften, about 1 minute. Add the mushrooms and carrots and stir-fry until they soften slightly, about 5 minutes. Stir in the vermicelli and the reserved sauce and stir-fry to coat, about 30 seconds. Stir in the scallions,
Instructions for Making the Scallops:
Season the scallops with salt. Heat a Large heavy saute pan over high heat. Add the canola and chili oils and swirl to coat the pan, then add the scallops and cook until dark brown, about 2 minutes per side.
To serve, divide the vermicelli among 4 wide bowls. Top with the scallops, garnish with the cilantro, and serve immediately.
http://abcnews.go.com/Nightline/blind-chef-christine-recipe-stir-fry-noodles-seared/story?id=17214051#.UFEZvqAoqOE